17/06/2013

*9 måneder igjen å leve?


hvert år dør 287 000 kvinner i forbindelse med svangerskap eller fødsel. 3 millioner barn dør hvert år, enten under eller rett etter fødsel. verden mangler 4,3 millioner helsearbeidere.
en helsearbeider kan utgjøre forskjellen på liv og død for mor og barn. i norge tar vi det for gitt at det er en helsesøster, jordmor eller lege til stede i tiden før, under og etter en fødsel. i mange deler av verden er det dessverre ikke slik. for å redde flere mødre og barn må det sørges for at flere har tilgang til kyndige helsearbeidere.
norge spiller en viktig, internasjonal rolle i kampen mot barne- og mødredødelighet. i 2012 vedtok alle partiene på stortinget en stortingsmelding om global helse, som sier at helsearbeidere, og spesielt jordmødre, er avgjørende for å hindre at barn og kvinner dør. de vedtok også at helsearbeidere må være prioritert i norges satsing på kvinners og barns helse.
med en underskriftkampanje ønsker redd barna å minne politikerne på hva de har forpliktet seg til i stortingsmeldingen, og kreve økte investeringer til helsearbeidere på bistandsbudsjettet.
  i september er det valg. den kommende regjeringen må vise at den vil spille en internasjonal lederrolle for kvinners og barns helse, og at den prioriterer helsearbeidere i både statsbudsjettet og regjeringserklæringen.
jeg vil oppfordre deg til å gi din signatur her og bli med å påvirke politikerne til å gi mer penger og oppmerksomhet til kvinner og barn i en sårbar fase av livet. 

i forbindelse med denne kampanjen inviterer redd barna til barseltreff torsdag 20. juni, altså førstkommende torsdag, i redd barnas lokaler her i oslo.
det skal være fokus på sierra leone, et land som har gjort modige politiske tiltak på vegne av mødrene og deres nyfødte i landet. i 2010 innførte de nemlig gratis helsehjelp for mor og barn. leder i jordmorforeningen, marit heiberg, kommer for å fortelle om sitt møte med kvinner som for første gang føder på helseklinikk på grunn av at det er blitt gratis og nyfødte som overlever på grunn av  tilgang på helsearbeidere. dette er store lyspunkt og framskritt i ett av verdens fattigste land! det blir  også besøk av mammablogger og gründer karianne gamkinn, alias mammadamen, som skal fortelle om sin hverdag som karrierekvinne og mamma. det blir høy terskel for gurgling, amming og stelling underveis!

det er begrensede plasser til dette arrangementet, og jeg er så heldig å være invitert. jeg har også fått lov til å dele ut en billett til to av mine fine lesere! så hvis du er i mamma/pappapermisjon, og synes dette hørtes interessant ut, så legg igjen en kommentar her, eller send meg en mail (vigdisjarness at hotmail.com), så kan du bli med du også. førstemann-til-mølla-prinsippet gjelder!

fin mandagskveld, og ikke glem og signèr på redd barnas underskriftskampanje, da!


2 comments:

  1. Viktig tema!! Jeg har veldig lyst til å bli med på torsdag!
    Ida

    ReplyDelete
  2. *så hyggelig, ida!! bare send meg en mail (vigdisjarness at hotmail.com)med ditt fulle navn, så videreformidler jeg det til redd barna:) *v

    ReplyDelete