12/08/2013

*laks tandoori!


her kommer oppskriften på den sursøte ovnsbakte laksen vi hadde på menyen forrige uke.
her i familien er vi helt hekta på indisk, og denne lakseretten har blitt en slager.

til 4 personer trenger du:
700 g laks i porsjosstykker

marinade:
3 fedd hvitløk
fersk ingefær på størrelse med en valnøtt
2 ts sukker
1 egg
4 ss fløte
2 ss kikertmel
1 ts garam masala
1/2 ts svart pepper
8 ss presset sitron
smør

skrell og hakk hvitløksfeddene og ingefæren grovt.
kjør ingefær, hvitløk, sukker, egg, fløte, kikertmel, garam masala, pepper og sitronsaft i en stavmikser eller kjøkkenmaskin til det har blitt en glatt røre.

skjær snitt på cirka en halv centimeter i laksestykkene. legg laksestykkene i marinaden og la dem ligge i kjøleskapet i fire timer.
forvarm stekeovnen til 200 grader, og stek laksestykkene i fem-seks minutter, eller til fisken er ferdigstekt, men ennå saftig i midten.

som tilbehør er det godt med ris, stekt gul blomkål og raita.

stekt gul blomkål:
i lite blomkålhode
eventuelt 1-2 grønne chilier
2 ss vegetabilsk olje
1 ts spisskummenfrø
2,5 cm fersk ingefær, skrelt og strimlet
1/2 ts gurkemeie
1 ts malt chili
salt 
1 dl vann
1 ts garam masala

del blomkålhodene i buketter. skjær opp den grønne chilien, fjern stillken og frøene og hakk den.
varm oljen i en kaserolle på middels varme, og brun spisskummenfrøene og ingefæren. tilsett gurkemeie, malt chili, salt og eventuelt hakket chili.
fres under omrøring i 20 sekunder, og tilsett blomkålbukettene i krydderblandingen. rør inn vann og kok i knappe 10 minutter, til blomkålbukettene er kokt, men fremdeles faste. rør godt så det ikke svir seg, og tilsett grama masala .

grunnoppskrift på raita:
1/2 ts spisskummenfrø
6 dl naturell yoghurt
1/2 ts malt chili
1/2 ts salt eller mer etter smak
rist spisskummenfrø i tørr panne og ta dem opp når de begynner å kneppe litt. avkjøl dem og støt dem i en morter. bland alle ingrediensene i en bolle. dekk med plast og la det rekke i minst fire timer, eller over natten.

pynt hele retten med korianderblader og sitronbåter.

håper det smaker like godt for dere som det gjør for oss!

4 comments:

  1. Høres godt ut! :) Er det en tradisjonell tandoori-oppskrift som like gjerne kan brukes på kylling?

    Siri

    ReplyDelete
    Replies
    1. *heihei! den er ikke helt klassisk, men funker sikkert fint på kylling også:) jeg bruker en litt annen oppskrift når jeg lager tandoori chicken. da rører jeg sammen sitronsaft, salt og malt chili og gnir kyllingstykkene inn med det. deretter lager jeg marinade ved frese korianderfrø i 20 sek i varm olje, og tilsette spisskummenfrø. så tilsetter jeg hvitløk og ingefær, salt og garam masala. så kjører jeg glandingen i en hurtigmikser sammen med youghurt, sitronsaft, eddik, fløte og paprikapulver. dette gnir jeg så kyllingstykkene inn i , og lar det marinere i kjøleskapet - helst over natten. digg, digg!!

      Delete
  2. Kan eg bruke noko anna enn kikertmjøl? Eg får ikkje tak i det her eg bur... på bygda ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. *prøv med vanlig mel, det funker sikekrt like fint! eller prøv og dropp det! marinaden blir nok bare litt mer flytende, men kikertmelet gjør ikke så mye med smaken:) lykke til!

      Delete